Decorative Materials
Scroll to top

Yer Döşemelerinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Yer döşemelerinin temizliği için kullanılan birçok yöntem vardır. Ancak bu yöntemler döşemenize zarar vererek kullanım ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Hemen her yer döşemelerinin temizliği farklı bir yöntem ile olduğu gibi, genel temizlik hepsinde aynı şekilde yapılır.

Yer Döşemelerinin Temizliği İçin Temizlik Ürününüz Uygun Mu?

Salonunuzun zemini ile mutfak ya da lavabonuzun zeminleri birbirlerinden farklı mı? O zaman hepsi için ayrı bir temizlik ürünü kullanmanız gerekebilir.
Elinizdeki temizleyicinin içeriği ve kullanılabileceği yüzeyler hakkında bilgi edinmek için, ürününüzün üstündeki bilgilendirme yazılarını mutlaka okuyun. ‘Yer temizleyici yer temizleyicidir, her yüzey için farklı ürün mü olur?’ demeyin. Bu durum için, bulaşık sabunu ile çamaşır yıkamamamız gerektiği örneğini verebiliriz.
Döşemenizin daha yeni ve daha sağlam kalması için, yüzeye uygun temizleyiciler kullanmanız oldukça önemli bir unsurdur.

Yer Döşemelerinin Temizliği Konusunu Kolaya Kaçmadan Önce Bir Daha Düşünün

Birçok kişinin kurtarıcısı olan çamaşır suyu ile bütün evinizi tertemiz yapıyorsunuz, değil mi? Ama atladığınız bir nokta var; evcil hayvanınız, çocuğunuz ya da herhangi bir solunum rahatsızlığınız varsa, çamaşır suyu solumak pekte doğru bir temizleme taktiği değildir.
Bazı kaplama yüzeyleri emicidir. Örneğin; halı ve mantar kaplama gibi. Çamaşır suyunun zor durulandığını göz önünde bulundurursak, bu temizleyiciyi emen yüzeyler, etkili bir durulama yapılmaması sonucunda sizi ve o mekânda yaşayanları kötü etkileyebilir.

Benzer Ürün Gerçekten Benziyor Mu?

‘Bu ürün de diğerine benziyor. Bunu alayım, ne olacak ki?’ diyebilirsiniz. Ancak, temizlik performansları ve sağlık açısında içinde bulundurdukları maddeler farklı olabilir. Bir ürünü almadan önce, mutlaka içeriğini okuyarak ve sizde bir yan etki bırakıp bırakmayacağına dikkat ederek alın.

Ayrıntılar

Ahşap Zemin İçin Temizleyici:
Ahşap bir zemine sahipseniz, dokusu gereği aralarına lekeler dolabilir. Bu lekeleri ya da zeminde kirden dolayı oluşan soluk görüntüyü gidermek için, toksik madde bulundurmayan ve poliüretan bazlı bir formül kullanmanız gerekebilir.

Vinil Zemin İçin Temizleyici:
Su bazlı bir formüle sahip ve PH dengeli bir vinil zemin temizleyicisi kullanmanız, en doğru seçenek olur.
Laminat Zemin İçin Temizleyici:
Poliüretan bazlı formül içeren bir laminat yer temizleyicisi kullanmak, daha uzun ömürlü bir kaplamaya sahip olmanızı sağlar.

Mantar Zemin İçin Temizleyici:
Hafif nemli bir bez kullanmak mantar zemin için oldukça yeterli bir yöntemdir. Gereken durumlarda da tozunun alınması yeterlidir.

Yer Döşemesi Çeşitleri

İhtiyacınıza ve isteğinize göre envai çeşit zemin kaplama seçeneği bulabilirsiniz. Bu seçeneklerin hepsi elbette ki iyi olmayabilir. En çok tercih edilen ve iyi denilebilecek zemin kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
PVC zemin kaplama,
Poliüretan zemin kaplama,
Laminat parke zemin kaplama,
Epoksi zemin kaplama,
Üç boyutlu zemin kaplama,
Epoksi zemin kaplama,
Vinil ve linolyum zemin kaplama,
Kauçuk zemin kaplama,
Seramik zemin kaplama.

Zemin Kaplama Neden Önemlidir?

Zemin kaplama, basit bir olay gibi gözükse de aslında mekanınıza uygun boyutu, rengi, deseni ve kaplama cinsini seçmek o kadar da kolay gelişen bir iş değildir.
Zeminini kapladığınız alanda farklı bir ambiyans, boyut, tasarım oluşmasının yanında, zemin kaplatmak sıcaklık ve ses yalıtımına da katkıda bulunur.

Zemin Kaplama Türleri

Hangi kaplama türlerini nerelerde ve hangi şartlarda kullanabilirsiniz, kısaca açıklayalım.

Seramik ve Porselen Karo Zemin Kaplama
Seramik ve porselen karo, renk ve desen skalası en geniş olan döşeme malzemelerindendir. En dayanıklı zemin seçenekleri arasında yer alır ve bakımı oldukça kolay bir yer kaplamasıdır
Kurulumu uzun sürebilir ve zahmetlidir. Malzemesi sert ve taşsı bir yapıda olduğundan dolayı, zeminin kolay soğumasını destekler. Bu sebepten dolayı da salon, yatak odası, mutfak gibi yerlerde pek tercih edilmez.

Parke ve Bambu Zemin Kaplama
Parke ve bambu kaplama, masif parke kategorisindeki en iyi seçeneklerdendir. İyi bir bakım ile uzun ömürlü kullanım olanağı sağlar. Doğal malzemelerden üretildiği için çevre dostu bir kaplama çeşididir. Zımpara ve cila gibi bakım gereksinimleri yoktur. Islanma olasılığı yüksek olan, devamlı su alan ve yoğun kullanılan alanlar için iyi bir dekor ve kullanım seçimi değildir.

Halı Kaplama
Geniş bir renk, doku ve desen yelpazesi vardır. Kullanıldığı ortama sıcak, sessiz ve yumuşak bir hava kazandırır. Kurulumu diğer kaplama türlerine nazaran daha hızlı yapılır denilebilir. Kolay lekelenir ve lekeyi dokusuna hapseder. Yıpranma meydana gelebileceği için bakım ve temizlemesinin düzenli yapılması gerekir. Aynı zamanda toz tutmaya meyilli bir yapısı vardır. Yıpranan halıların eski haline getirilmesi maliyetlidir. Bazı hasarlar kalıcı bir iz bırakabilir.

Vinil ve Linolyum Kaplama
Çevre duyarlılığının artmasıyla doğru orantılı bir şekilde linolyum ve vinil kaplama zeminlere olan yönelim de artıyor. Birbirlerinden farklı zemin malzemeleri olmasına rağmen, aynı oranda esnekliğe sahiptirler. Kurulumları oldukça kolay yapılır. Neme karşı son derece dayanıklı olan malzemelerdir. Yapılarının anti-statik olmasından dolayı toz ve kir oluşumunu önlerler. Kurulum esmasında özel bir alet gerektirmeden döşeme işlemleri yapılabilir.

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün